Gayrimenkul Hukuku

Gayrimenkul hukuku eşya hukukunun alt dalını oluşturmaktadır. Gayrimenkul davalarında arsa ve apartman gibi taşınmazlarla ilgili davaları incelemektedir. Gayrimenkuller üzerindeki hukuka uymayan durumları da düzenlemeyi amaçlar.

Gayrimenkul Hukuku Hangi Konuları Kapsamaktadır?

Tapu ve tescil davaları, kamulaştırma davaları, kira bedeli tespiti ve tescil davaları, istihak dava türleri vardır. Gayrimenkul hukuk bürosu ile çalışarak bu davalarınızı düzenli bir şekilde takip edebilirsiniz.

Gayrimenkul Dava Türleri Neleridir?

Arazi, bina ve tarla gibi taşınmazlara ait olan farklı gayrimenkul davaları vardır. Taraflardan birinin mağdur olduğu anda taşınmaz davaları uzman bir avukat tarafından kontrol edildiğinde işlemler daha hızlı olmaktadır.

Tapu Davaları

Tapu tescil ve iptali gibi dava türlerine bakılan ve bu konudaki hukuka aykırı olarak düzenlenen sorunları düzelten dava türleridir.

Taşınmazlarınızın tapu haklarına mahkeme bilirkişi atamaktadır. Dava üzerindeki haksızlık ve belgeleri bilirkişi toplamaktadır. Hakim sonuca varmaktadır. Taşınmazların üzerindeki imar uygulaması, vekaletin kötüye kullanımı ve mirastan mal kaçırma gibi hukuksuzluk sorunları olduğunda tapu davalarında bulunulabilmektedir.  Birden fazla nedenden dolayı tapu davası açılmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olmak için avukatınız size yardımcı olacaktır.

İstihkak Davaları

Taşınmazları sebepsiz yere işgal eden kişilere açılan davadır. Kira davaları ya da tahliye davaları ile istihkak davaları birbirine karıştırılmamalıdır. İstihkak davasının geniş bir uygulama alanı vardır.

Kamulaştırma Davaları

Kamu yararınca özel mülklere devlet veya kamu kurum ve kuruluşları kişilerin sahip olduğu özel mülke mülkün değeri miktarında ödeme yaparak kamulaştırılmaktadır. Bu durumda özel mülk sahibi dava açma hakkına sahiptir.    

Kira Davaları

Gayrimenkul davaları arasında en sık görülendir. Kira davalarını mal sahibi veya kiracı açmaktadır. Kira davalarının, kira bedeli belirlenmesi ve tahliye davaları olarak iki alt dalı vardır.

Kira bedeli belirlenmesi: Taşınmaz ya da kiracı açmaktadır. Kira bedeli belirlenmediğinde açılmaktadır. Kira sözleşmesinde tarafların arasında artış oranı ve kira bedeli belirlenmektedir. Sözleşmede yazan artış uygulanmadığı takdirde ve kiracının aleyhine kira artışı olduğunda kiracı davayı Sulh Hukuk Mahkemesinde de açma hakkına sahiptir.

             

Tahliye davaları: Kira sözleşmesinde yer alan kira bedelleri geç verildiğinde ya da verilmediğinde taşınmaz sahibi tarafından açılan davadır.

İhtiyaç sebebi, fuzuli işgal sebebi, bir kira yılı içinde iki haklı ihtar nedeni ile tahliye davası açılabilmektedir.

Taşınmaz sahibi ve kiracı özel durumlarına bağlı olarak farklı dava açabilmektedir.

İzaley-i Suyu Davaları

Taşınır ya da taşınmaz üzerindeki iki yada daha fazla ortak olduğunda açılan davadır. Dava açmak için Sulh hukuk Mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Taşınmazın bulunduğu yerde dava açılmalıdır uzun bir dava sürecide yaşanılabilmektedir.

Sizlere ne sunuyoruz ?

Şendur | Doygun Hukuk bürosu olarak gayrimenkul üzerindeki hukuka aykırı olan ve usulsüz sorunların çözülmesini amaçlayan taşınmaz davalarında da tecrübemizle sizlere yol gösterici ve sorun çözücü olarak hukuki danışmanlık ve hukuki destek vermekteyiz. Gayrimenkul davaları diğer davalara göre daha teknik bilgiler içermekte ve bu sebeple daha uzun sürebilmektedir. Bu nedenle gayrimenkul davalarında işinin ehli olan kişilerle çalışmanız oldukça önemlidir.